HUOLETTOMUUTTA
Ajankohtaista
 
VALIDIUS ONLINE
VERKKOLASKULAKI PERINTÄSEDÄN KÄSITTELYSSÄ



Julkaistu 31.1.2023

Verkkolaskulaki toi muutoksia yritysten väliseen liiketoimintaan sekä laskuihin liittyviin sähköisiin vaatimuksiin. Muutaman vuoden voimassa olleen verkkolaskulain ympärillä esiintyy edelleen kysymyksiä ja hämmennyksiä. Onko pdf-liitetiedostolla varustettu sähköposti verkkolasku? Mitä eroa on verkkolaskulla ja e-laskulla? Kuka on velvollinen verkkolaskujen lähettämiseen? Perintäsetä raottaa verhoa verkkolaskulain edessä ja laittaa mutkat suoriksi.

Verkkolaskuvelvolliset yritykset

Vuonna 2020 voimaan astuneen verkkolaskulain myötä yritykset ja julkishallinto ovat voineet ilmoittaa vastaanottavansa muilta tahoilta vain verkkolaskuja. Halutessaan laskuja saa edelleen hyväksyä perinteisenä paperilaskuna tai sähköpostin liitteenä. Mikäli yritys on ilmoittanut vastaanottavansa ainoastaan verkkolaskuja, muut laskun muodot eivät kelpaa. Lain mukaan verkkolaskuilmoituksen tehneen yrityksen ei tarvitse maksaa laskua, mikäli sitä ei ole pyynnöstä huolimatta lähetetty verkkolaskuna.

- Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että laskujen vanhentuminen kestää vuosia. Jos lasku toimitetaan myöhemmin verkkolaskuna, se on maksettava, Perintäsetä muistuttaa.

Ketä verkkolaskulaki sitten koskee? Tarvitsevatko kaikki yritykset ulkoisen palvelun, jolla lähettää verkkolaskuja?

- Kaikki eivät, mutta useimmat B2B-yritykset kyllä. Verkkolaskulaki koskee yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 10 000 euroa vuodessa. Pienimmät yritykset sekä kuluttajakauppa jäävät verkkolaskulain soveltamisalan ulkopuolelle, Perintäsetä rauhoittelee hermostuneita.

"Aika on rahaa"

Verkkolaskulailla on lukuisia vaivattomuuteen ja turvaan liittyviä hyötyjä. Maksutietojen manuaalinen tietojen syöttäminen on hidasta ja virhealtista. Yksikin näppäilyvirhe vastaanottajan tilinumerossa tai laskun viitekentässä johtaa lisätyöhön ja erehdyksen selvittelyyn. Pahimmassa tapauksessa maksu maksetaan puutteellisena tai loppusummaan tulee ylimääräisiä numeroita.

Paperilaskujen toimitus on viime kädessä riippuvaista Suomen Postin toiminnasta. Posti liikkuu aikaisempaa verkkaammin ja inhimilliset kömmähdykset ovat luonnollisesti mahdollisia. Lisäksi valelaskut ja huijauskirjeet saapuvat vastaanottajalleen yleensä tavanomaisen kirjeen muodossa.

Verkkolaskujen nopeuden ja turvallisuuden lisäksi verkkolaskujen maksaminen on varsin helppoa:

- Saatavat saadaan tilille mahdollisimman nopeasti, kun laskujen toimittamiseen ja maksutietojen syöttämiseen ei käytetä lainkaan ylimääräistä työaikaa. Perinteistä sanontaa lainaten "aika on rahaa", Perintäsetä virnistää iloisesti.

Verkkolaskut ovat myös ympäristöystävällinen tapa lähettää laskuja, sillä ylimääräisiä paperitulosteita ei tarvita.

Sähköisen taloushallinnon taiturit

Verkkolaskulaki asettaa muoto- sekä tietovaatimuksia verkkolaskun sisällölle. Kravia Finland huolehtii siitä, että verkkolaskut lähetetään verkkolaskulakia noudattaen, lain standardien mukaisesti. Kaikki digitaalisessa muodossa olevat laskut eivät ole verkkolaskuja. Sähköpostin liitteenä lähetetty tiedosto on sähköinen lasku, mutta ei verkkolasku. E-lasku ei myöskään ole verkkolasku, vaan kuluttajille suunnattu sähköinen lasku.

Kravialta saat verkkolaskutusosoitteen, jonka jälkeen laskut tulevat suoraan taloushallinnon ohjelmistoon reskontran käsiteltäväksi. Voit vastaanottaa verkkolaskuja ja lähettää niitä asiakkaillesi sekä muille toimijoille. Näin sinun ei tarvitse käyttää pankkien verkkolaskutuspalveluita. Kravian tehokas laskutusjärjestelmä saa omilta asiakkailtamme runsaasti kiitosta.

- Kun sähköisen laskun vastaanottolupa on saatu, Kravian järjestelmä hakee lyhyellä tunnistella asiakkaan verkkolaskutiedot automaattisesti. Sähköinen laskutus yleistyy jatkuvasti, ja siksi suosittelemme sähköiseen laskutusjärjestelmään siirtymistä pikimmiten, Perintäsetä tietää.

Kysy lisää Kravia Finlandin ja Perintäsedän tarjoamista sähköisen taloushallinnon palveluista!

https://www.validius.fi/ajankohtaista